nov 28 | Nyheter

Besked om uppskovsräntan dröjer

Förslaget om att återinföra uppskovstaket vid bostadsförsäljningar har nu skickats ut på remiss. Regeländringen ska gälla från den 1 juli nästa år.
Uppskovet skulle dock enligt januariavtalet avskaffats helt. Det finns hittills inga konkreta besked från politiskt håll om när det sker.

Under några år har taket för uppskovsbelopp efter en bostadsförsäljning varit borttaget. Vid halvårsskiftet nästa år återinförs taket, men det fördubblas från tidigare 1,45 miljoner kronor.

Förslaget var en del av höstbudgeten, och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, C och L. Förslaget måste ändå ut på remiss, och svaren ska vara inne senast i slutet på januari.

Räntan på uppskov ska dock slopas helt enligt januariavtalet. Idag är den 0,5 procent per år.  Man har fortfarande inte fått något politiskt besked när det kommer att ske.

Enligt finansministern Magdalena Andersson så har hon med intervju med DI sagt att man återkommer med besked om tidpunkt när det finns en fastslagen plan.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson säger att det kommer att ske 2021 eller 2022.

”När det införs är föremål för budgetförhandling. L vill att det genomförs så snart som möjligt”, säger han.

En central fråga är om förändringen, när och om uppskovsräntan försvinner, även kommer att gälla retroaktivt, för gamla uppskov. Det har politikerna inte gett något svar på ännu.

Det nya taket som gäller från i sommar omfattar bara bostadsförsäljningar som görs efter den 30 juni 2020.

Eftersom taket höjs är det bara en mindre del av bostadssäljarna som inte kommer att ha möjlighet att begära uppskov fullt ut, enligt regeringen och samarbetspartierna.

Omkring 600.000 svenskar har uppskov. Genomsnittet ligger på en halv miljon kronor, vilket ger en kostnad på 2.500 kronor om året.

Källa: Dagens Industri

Läs hela artikeln HÄR