Enligt Naturvårdsverket kommer det i år att finnas fler nya laddningsplatser vid bostadsrätts- och hyreshus än på offentliga platser. Under 2016 gick nämligen antalet ansökningar för laddning i hemmet om de som tidigare gällde offentliga laddningsstationer. Trenden visar att allt fler skaffar en elbil och att man vill ladda bilen där man bor.

En stor anledning till att många svenskar dragit sig för att köpa en elbil är själva laddningen, trots att priserna gått ner och bilarna fått en längre räckvidd. Man vet helt enkelt för lite om var bilarna ska laddas, enligt energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Man tror att det kan finnas flera skäl till det ökade intresset för laddningsplats vid hemmet. Till exempel finns det fler teknikintresserade som vill ha elbil, och andra ser det som ett sätt att höja värdet på bostadsrätterna. Eller också kan det helt enkelt vara ett sätt att göra en insats för miljön.

I ett större statligt projekt som heter Klimatklivet, som drivs av Naturvårdsverket, har man fått uppdraget att delfinansiera utbyggnaden av laddningsplatser runtom i landet. Där har man sett tydliga förändringar i var stödpengarna går för att bygga laddningsplatser. Nu är det hemmaladdning som gäller.

Delfinansieringen sker i form av ett stöd som Klimatklivet ger i samverkan med centrala myndigheter som Energimyndigheterna och länsstyrelserna. Stödet uppgår till max 50 procent av investeringskostnaden, och för dig som vill ha ytterligare information om Klimatlivet och hur man ansöker om stöd till en laddningsstation hemma finns den här hemsidan. Även på hemsidan för energirådgivning finns en hel del nyttig information om hur du gör.