Varje år låter Fastighetsbyrån sina mäklare bedöma värdet av en genomsnittsvilla på olika orter runt om i landet. Sverigevillan, som exemplet kallas, är en villa byggd 1980, som har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter stor, har en tomt på 900 kvadratmeter och är belägen strax utanför en stadskärna.

Så var får man då mest villa för pengarna och var är det dyrast? I Äppelviken i Bromma utanför Stockholm kostar Sverigevillan 14,5 miljoner kronor och för samma summa får du 36 likadana villor i Tingsryd i Kronobergslän. Rikssnittet för Sverigevillans ligger på 3,5 miljoner kronor och skillnaderna mellan dyrast och billigast har ökat, även inom samma områden.

– Villamarknaden blir allt mer polariserad. I vissa attraktiva områden med lågt utbud driver köpstarka grupper upp priserna till mycket höga nivåer. På andra orter är efterfrågan låg och priserna har stått still länge. Den utvecklingen har vi sett länge. En trend den senaste tiden är att det även blivit större skillnader mellan attraktiva och mindre attraktiva bostäder i samma område, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

– Priserna fortsätter att öka och köptrycket är högt i Bromma. Jämförelsen med andra orter runt om i landet är slående och man kan ju fundera på vad som är rimligt och ger livskvalitet. Men uppenbarligen vill många bo i Äppelviken och kan tänka sig att betala mycket för att göra det. Bara tomterna är värda över tio miljoner och det är inte så ofta det kommer ut fastigheter på marknaden, säger Pär Gunnarsson, villamäklare på Fastighetsbyrån i Bromma, i samma pressmeddelande.

Foto: Fastighetsbyråns pressmeddelande